Het hondenvoer van Bazoef Petfood wordt geproduceerd uit de larven van Tenebrio Molitor. Deze larven worden ook wel “meelwormen” genoemd.

De in Frankrijk geproduceerde meelwormen worden daar uitsluitend gevoerd met lokale agrarische bijproducten, zoals tarwezemelen.

Bazoef - Tenebrion-Meunier
Bazoef

Levenscyclus

De volwassen meelworm is een winterharde, glanzende kever. Het is ongeveer 16 mm lang.

Het vrouwtje legt gemiddeld 400 tot 500 eieren. De eieren komen na een paar dagen uit. De larven die uitkomen zijn ongeveer 2 mm groot. Eerst zijn ze wit, ze krijgen nadien een goudgele tint naarmate ze groeien. De larven zijn gemiddeld 30 mm lang. In dit stadium, worden ze op de boerderijen meestal geoogst.

Een fractie van deze larven wordt echter niet geoogst maar wordt behouden om de volgende voortplantingscyclus te garanderen.
Deze larven gaan evolueren tot nimf. Het insect brengt twee tot drie weken door in dit stadium vooralleer het tevoorschijn komt als een gevleugelde volwassene. Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden kan de volledige cyclus van de meelworm tussen de vier maanden en twee jaar duren.

Waarom de Tenebrio Molitor ?

  • Insecteneiwit heeft een grote positieve invloed op de groei en gezondheid van huisdieren.
  • Tenebrio Molitor is van nature aanwezig in België en Frankrijk.
  • Het bestaat voor 72% uit hoogwaardige eiwitten. Meelwormen hebben ook andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van dieren, zoals omega 6, meervoudig onverzadigde vetzuren en vitamines.
  • Het is een nachtelijk kuddedier, wat het kweken ervan vergemakkelijkt. Dit insect is uitgebreid bestudeerd door wetenschappers.
  • In tegenstelling tot gewervelde dieren hebben Tenebrion Meunier-larven geen skelet, geen vacht, … het hele dier is eetbaar. Er is geen afval.

Bazoef - Tenebrion-Meunier