We hebben het allemaal gemerkt, de winter is inmiddels echt gearriveerd. En hoewel sommige honden nog steeds het liefste buiten liggen met dit weer, liggen de meesten liever bij de verwarming. Nu we massaal deze winter de verwarming allemaal een paar graden lager hebben gezet om te bezuinigen, kunnen onze honden toch wat sneller last hebben van de kou. Laat staan wanneer ze naar buiten moeten, koude wind, ijzel en sneeuw, dat vergt toch wat voorbereiding. Daarom geven we je in deze blog 5 tips om te zorgen dat jouw hond deze winter geen last heeft van de kou!

Bazoef - lazy

#1 Ga niet te lang naar buiten

Honden zijn gevoeliger voor de kou dan wij. Vooral bij de oren, staart en de voetzooltjes kan langdurige blootstelling aan kou ongemak en problemen  veroorzaken. Bij extreme kou is het verstandig om honden zonder een dikke vacht zo veel mogelijk  binnen te houden. Een korte wandeling kan natuurlijk gewoon, maar ga geen uren in het bos  wandelen als het vriest.

#2 Een winterjas voor uw hond

Honden en kleren, daar zijn sommige mensen een  beetje allergisch voor. Maar voor veel honden is het wel zo lekker als je ze een winterjas aan trekt  wanneer ze gaan wandelen. Jij wil immers ook niet in je lente jas naar buiten als het vriest dat het kraakt. Zeker voor kwetsbare honden zoals Greyhounds en mini-rassen is het belangrijk ze goed in te pakken  voor je naar buiten gaan. Dit kan met een hondenjas van fleece of een trui met een waterdicht jasje  eroverheen.

 

#3 Houd rekening met de oudjes

Als het op kou aankomt is leeftijd helaas meer dan een getal. Voor onze geliefde senioren viervoeters brengt de kou een hoop gedoe met zich mee. Mede omdat zij, net als hele jonge honden, moeite hebben met het goed reguleren van hun lichaamstemperatuur. Hierdoor reageren zij heftiger op de koude temperaturen als ze vroeger deden. Het lijkt soms wat overdreven maar je oude grijze rakker zal je zeer dankbaar zijn met een lekkere warme trui of hondenjas. En als je ze écht in de watten wil leggen, trakteer ze dan op een verwarmde hondenmand of hondendeken. Zeker nu de verwarming bij de meeste mensen lager staat als voorheen zullen ze dat heerlijk vinden.

#4 De Hondenpootjes beschermen

De pootjes van de hond beschermen tegen sneeuw, ijzel, kou en vooral pekel kan natuurlijk met schoentjes. Maar de meeste honden doe je daar echt geen plezier mee. Gelukkig kunnen we die achterwegen laten. Als je weet dat er net veel gestrooid is, is het verstandig om na een wandeling
even de poten van je hond af te spoelen. Strooizout   kan namelijk voor irritatie aan de voetzooltjes zorgen, door de irritatie zal je hond aan zijn pootjes gaan likken. Hierdoor krijgen ze kleine hoeveelheden strooizout binnen na elke wandeling. Dat lijkt misschien onschuldig, maar het kan tot een pekelvergiftiging leiden en dat wil je liever gewoon voorkomen.

Bazoef - lazy

Als je hond last heeft van droge voetkussentjes kan je een balsem kopen speciaal voor hondenpoten. Wees bij de kleinste hondenrassen wel voorzichtig met balsem met Tea Tree olie. Een héél klein beetje (1%) is helemaal niet erg, maar wanneer er meer dan 5% Tea Tree olie in zit, kan ook dit giftig zijn voor de hond. Bij twijfel, kan je beter kiezen voor een crème voor hondenpootjes op basis van honing.

#5 Ga verveling tegen

In de winter zitten we allemaal langer binnen, dat levert de nodige verveling op bij veel honden. Maar je hoeft ook geen uren buiten te lopen om te zorgen dat de hond zijn energie op een positieve manier kwijt kan. Je kan activiteiten in huis interessant houden door samen spelletjes te spelen, maar ook met interactief speelgoed zoals een snuffelmat of puzzel. Vooral een snuffelmat is ideaal, daar kan je ook lekker brokjes in verstoppen zodat de hond kan spelen en kan eten tegelijkertijd! Zo daag je de hond zowel mentaal als fysiek uit en kan hij lekker zijn overtollige energie kwijtraken zonder het koud te hebben. Hondenvoer op basis van insecten eiwitten is ideaal voor de winter, en voor de snuffelmat, het is niet alleen rijk aan eiwitten en goede voedingsstoffen. Waardoor je hond alles binnen krijgt wat hij nodig heeft om zichzelf lekker warm te houden, het is ook nog eens anti allergeen hondenvoer.

In een notendop, blijf gewoon lekker warm binnen en maak het lekker warm en gezellig. Moet je toch naar buiten? Zorg dan dat jullie allebei goed  aangekleed zijn zodat jullie comfortabel de kou kunnen trotseren met een half bevroren neus door de koude winterwind!

Geef een reactie