Bazoef - lazy

Krabt je huisdier? Wat veroorzaakt het?

Hebt u gemerkt dat uw hond vaak krabt en likt ? Uw kat rolt vaak over het tapijt? Misschien voel je het zelf ook wel kriebelen, alleen al door al deze activiteit te observeren.

Uw huisdier krabt om vele redenen. Dierenartsen denken dat het het beste is om de oorzaak zo snel mogelijk te vinden. Hoewel af en toe krabben normaal is, kan veelvuldig krabben wijzen op een medisch probleem dat na verloop van tijd kan verergeren.

Volgens een Amerikaans onderzoek is allergische dermatitis voor het tiende jaar op rij de belangrijkste reden waarom honden naar de dierenarts worden gebracht. Door deze aandoening kan uw huisdier last krijgen van allergische jeuk, veelvuldig krabben, terugkerende oorontstekingen en huidveranderingen.

Jeukende huid, parasiet of voedsel?

Dus wat zit er achter de jeuk? Het kan worden veroorzaakt door een medische aandoening die allergische dermatitis (huidallergie) wordt genoemd. Dit betekent dat het lichaam van uw huisdier overreageert op een allergeen in de omgeving of in de voeding, wat jeuk veroorzaakt. Er zijn een aantal potentiële boosdoener.

Vlooien

Vlooien- en insectenbeten kunnen zorgen voor extreem jeukende plekken. Ze komen het meest voor op de achterpoten, de basis van de staart en de achterhand. Het is niet omdat u geen vlooien ziet, dat ze er niet zijn – een enkele vlooienbeet kan uw huisdier een allergische jeuk bezorgen.

Milieu

Uw huisdier kan allergisch zijn voor omgevingsfactoren, zoals pollen, schimmelsporen of huisstofmijt. Deze allergenen kunnen in bepaalde seizoenen of zelfs het hele jaar door allergische jeuk veroorzaken. Huisdieren met omgevingsallergieën vertonen vaak tekenen van allergische jeuk rond hun gezicht, buik en poten.

Voeding

De jeuk kan worden veroorzaakt door een voedselallergie. Sommige huisdieren zijn allergisch voor gewone ingrediënten in hun voeding, zoals vlees, groenten of zuivelproducten. Voedselallergieën kunnen leiden tot tekenen van jeuk rond de poten, de kop, de oksels en de buik.

Bazoef - lazy

Dermatitis: wat zijn de symptomen?

Allergische dermatitis kan zeer onaangenaam zijn. Het kan ook leiden tot secundaire gezondheidsproblemen als niet tijdig met de behandeling wordt begonnen. Wanneer een huisdier een gebied overmatig likt of krabt, kan dit de huid beschadigen en leiden tot huidinfecties en zweren. Deze kunnen leiden tot veranderingen zoals vachtverlies, lichaamsgeur en ontstekingen. De ontstane wonden kunnen zelfs pijnlijk zijn.

U kunt dermatitis merken aan het gedrag van uw hond:

Hoe verzacht je de jeuk?

Er zijn veel behandelingen beschikbaar om dieren met jeuk te helpen. Massages, baden, huidverzorgingsproducten en diverse andere min of meer natuurlijke producten kunnen worden voorgesteld. Maar als, zoals vaak het geval is, het probleem verband houdt met een voedselallergie, is het het beste om het probleem bij de bron aan te pakken door de voeding aan te passen met hypoallergene brokjes.

Waarom de voeding zo belangrijk is.

Voedselallergie is een van de meest voorkomende allergieën of overgevoeligheden. Bij een allergisch dier overreageert het immuunsysteem en produceert het antilichamen tegen stoffen die het normaal verdraagt. Bij een allergische reactie worden antilichamen aangemaakt tegen een deel van het voedsel, meestal een eiwit. Voedselallergieën treden meestal op na langdurige blootstelling aan het voedsel. Allergie kan spontaan en op elke leeftijd ontstaan. Een ingrediënt in de voeding, vaak vlees maar soms ook groenten, kan het plotseling uitlokken.

De meest voorkomende voedselallergenen zijn eiwitten, vooral van zuivelproducten, vlees (rund of kip), eieren, soja of tarwegluten. Telkens wanneer een dier voedsel eet dat deze stoffen bevat, reageren de antilichamen en treden de symptomen op. Bijna elk voedselingrediënt kan echter een allergie veroorzaken. Eiwitten zijn de meest voorkomende boosdoener, maar ook andere stoffen en additieven kunnen verantwoordelijk zijn.

Bazoef - lazy
Bazoef - lazy

Hypoallergene brokken om te helpen bij jeuk

Om een voedselallergie op te sporen moet het dier ALLEEN hypoallergene brokjes en vers water krijgen. Dit wordt een uitsluitingsdieet genoemd. Al het andere is uitgesloten van het dieet: koekjes, tafelresten, vitaminen, tandpasta of geneesmiddelen met een smaakje. Pas op: als uw huisdier er tijdens de voedselallergietest in slaagt zelfs maar een klein broodkorstje te stelen, kunt u de verkeerde indruk krijgen dat de allergie van het huisdier geen verband houdt met zijn voedsel.

Als de test met het hypoallergene voer goed is uitgevoerd en de problemen uiterlijk na twee maanden verdwijnen, dan heeft uw dier een voedselallergie. Zo niet, dan moet u advies vragen aan uw dierenarts.

Een dieet op basis van dierlijke eiwitten zonder bekende allergieën, zoals insecten, en zonder tarwegluten is een eenvoudige, doeltreffende en goedkope manier om een allergie te bevestigen.

Steeds meer dierenartsen gebruiken het hypoallergene voer van Bazoef om mogelijke voedselallergieën op te sporen, maar ook omdat het van hoge voedingskwaliteit is en dat het aanzienlijk beter is voor de planeet.