Waarom insecten?

Je hebt je kat waarschijnlijk al verrast terwijl hij vrolijk achter een vlieg huppelt, op een hommel kauwt of je hond met een sprinkhaan zien spelen … Je viervoeter kent insecten, ook al zijn ze (nog!) niet zijn hoofdmenu …

Uit gewoonte geven wij voornamelijk rood vlees, gevogelte en vis aan onze dieren. Eiwitten zijn essentieel voor hun groei, hun voedingsbalans en hun gezondheid. Deze bekende eiwitbronnen zijn echter niet de enige… Insectenlarven vormen inderdaad een uitstekende bron van dierlijke eiwitten, met een zeer hoge voedingswaarde. Ze hebben ook veel meer respect voor de planeet, aangezien de oppervlakte dat nodig is voor hun fok 18 keer kleiner is dan dat van een koe. In 2018 had 24% van de Belgische huishoudens minstens één hond. Het veranderen van de eetgewoonten van onze huisdieren kan daarom een ​​enorme impact hebben op de planeet.

Bazoef - lazy
Bazoef
Bazoef
Bazoef
Bazoef

Lekker, uitgebalanceerd en goed voor de gezondheid

We hebben ervoor gekozen om voor onze brokken meelwormen te gebruiken; dit zijn de larven van de Tenebrio Molitor kever

Steeds meer dierenartsen bevelen insecteneiwit aan voor katten of honden die allergisch zijn voor veelgebruikte eiwitten. Brokken op basis van insecten zijn ook een interessant alternatief voor dieren met spijsverteringsproblemen.

Goed voor de planeet

Deze ecologische noodsituatie is overal te horen, we moeten onze vleesconsumptie verminderen. Het lijkt misschien moeilijk, zowel voor ons als voor ons dier, om onze eetgewoonten te veranderen. Er zijn ongeveer 1.400.000 honden in België; hun vleesconsumptie heeft dus een reële impact, aangezien hun dieet voor ongeveer 25% uit eiwitten bestaat. De uitstoot van broeikasgassen als gevolg van het fokken van insecten is 9 keer minder dan die van koeien en twee keer minder dan die van het fokken van kippen.

De larven groeien van nature met een uitgebalanceerd aminozuurprofiel dat zeer geschikt is voor hondenvoeding. Ze voeden zich met hoogwaardige organische resten die niet door mensen kunnen worden geconsumeerd. Zo werken ze effectief mee aan de recyclage van onze voedingsmiddelen.

Bazoef brokjes bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong, behalve insecten. Om deze reden zijn lipiden ook van plantaardige oorsprong.

Broeikasgasemissie in kg

258
48
14

Agrarische oppervlakte in m2

170
36
18

Watervoetafdruk per eenheid voedingswaarde (L/g eiwit)

112
34
23

Bronnen : Food and Agriculture Organization of the United Nations

Bazoef - lazy

Dierenwelzijn

De omstandigheden van de intensieve veehouderij worden vaak bekritiseerd.

Insecten ondergaan dit soort processen niet; inderdaad, zoals in hun natuurlijke omgeving, groeien gekweekte insecten het beste als ze in grote aantallen zijn op kleine, besloten, donkere plaatsen, met een verscheidenheid aan voedsel tot hun beschikking.

Bovendien wordt tegenwoordig 80% van de antibiotica gebruikt om de groei van landbouwhuisdieren te versnellen. Insecten worden niet aan dergelijke behandelingen onderworpen en groeien van nature snel. We kunnen daarom zeggen dat de resulterende eiwitten “schoon” zijn.

Voor al deze redenen,

Kiezen voor Bazoef-brokken is een goede keuze voor de gezondheid van uw viervoeter, de ontdekking van een heerlijk, smakelijk en gevarieerd recept. Het is ook een engagement voor de planeet en het dierenwelzijn.