Kijk hoe een kat op een aanrecht springt of een kattenkruidmuis achtervolgt en je ziet sporen van het gedrag van hun voorouders. Recent genetisch onderzoek toont aan dat huiskatten slechts gedeeltelijk gedomesticeerd zijn, wat betekent dat veel wilde eigenschappen nog steeds op de loer liggen bij onze katachtige metgezellen.

Hoewel steeds meer katten uitsluitend binnenshuis leven, moeten we ze een omgeving bieden dat hen de mentale en fysieke stimulatie biedt die ze buiten zouden tegenkomen. Anders zou hun frustratie zich kunnen uiten door ongewenst gedrag of stress, en een impact hebben op hun gezondheid.

Bazoef - lazy

Experts hebben een reeks aanbevelingen ontwikkeld die bedoeld zijn om het welzijn van binnenkatten te verbeteren. De vijf pijlers van een gezonde kattenomgeving zijn:

1. Geef uw kat een privé en veilige plek waar hij zich kan verstoppen. Boxen en zitstokken zijn hiervan voorbeelden. Katten zijn geëvolueerd om zich in het wild te verstoppen. Door hen een plek te bieden waar ze zich veilig voelen, wordt in deze behoefte voorzien.

Bazoef - lazy

2. Plaats verschillende hulpmiddelen (kattenbakken, voedselbakken, waterbakken) op aparte plekken in huis. Wilde katten zijn solitaire jagers en toegang tot deze hulpbronnen zonder concurrentie vermindert hun stress.

3. Bied mogelijkheden voor spel en roofzuchtig gedrag. Door katten dit instinctieve gedrag te laten vertonen, worden stress en ongewenst gedrag voorkomen.

4. Zorg voor positieve, consistente en voorspelbare sociale interactie tussen mens en kat. Forceer interacties niet. Acties zoals aaien, verzorgen of spelen met uw kat versterken de banden.

5. Zorg voor een omgeving die het belang van hun reukvermogen respecteert. Katten vertrouwen op hun reukvermogen om hun omgeving te begrijpen en bedreigingen waar te nemen. Het verstoren van normale reuksignalen kan deze verstoren. Vermijd geurende kattenbakvulling. Gebruik synthetische feromonen om hun stress te verminderen. Vermijd het schoonmaken van plekken die uw kat op zijn gezicht heeft gemarkeerd.

Bazoef - lazy

Als u een kat heeft maar deze aanbevelingen niet kent, bent u niet de enige. Veel respondenten implementeren deze best practices niet. Veel mensen plaatsen de voer-, water- en kattenbakken van hun kat op plekken waar ze gestoord kunnen worden. Een derde van de katten heeft geen speelgoed dat prooien imiteert, waardoor ze geen roofzuchtig gedrag kunnen aannemen.

Hoewel katten steeds populairder worden als huisdier, zijn veel mensen zich niet volledig bewust van hun behoeften, vooral als het gaat om hun gedrag. Binnenkatten worden vaak gehouden in omgevingen waar verrijking en belangrijke hulpbronnen ontbreken. Een beter bewustzijn zou de gedrags- en fysieke behoeften van katten moeten benadrukken, en er onder meer voor moeten zorgen dat katten de middelen hebben waarmee ze normaal gedrag kunnen vertonen, ze mentaal gestimuleerd kunnen houden en ze kunnen helpen zich veilig te voelen in hun omgeving.

Geef een reactie