Huisdieren zoals honden en katten dromen, hoewel we ze niet hun dromen kunnen horen delen. Onderzoekers hebben bewijs verzameld over de nachtelijke ervaringen van Sparky en Muffin.

Honden en katten ervaren hun dromen waarschijnlijk op een vergelijkbare manier als mensen. Ongeacht de avonturen van uw harige vriend gedurende de dag, weinig scènes zijn zo rustgevend als die van een hond die in zijn mand slaapt of een kat die languit in de zon ligt en vredig spint. Hun slaap blijft echter mysterieus. Wat houdt de dromen van een hond of kat bezig?

Het beantwoorden van deze vraag is complex. Geen enkel huisdier houdt een droomdagboek bij, en de huidige technologie maakt het nog niet mogelijk om de hersenactiviteit van een slapend mens te begrijpen in een nauwkeurige weergave van zijn of haar dromen, laat staan ​​van dieren. Niemand heeft de inhoud van dierendromen echt bestudeerd.

Bazoef - lazy

Hoewel het droomlandschap van honden grotendeels mysterieus blijft, kunnen er enkele aannames worden gedaan. Allereerst lijken alleen harige dieren dromen te ervaren. Vissen lijken bijvoorbeeld geen snelle oogbewegingen (REM) te vertonen, die bij mensen geassocieerd worden met dromen. Het is daarom redelijk om te denken dat ze geen dromen in menselijke zin hebben.

Bazoef - lazy

De kwestie van de paradoxale slaap bij vogels is minder duidelijk. Sommige zeezoogdieren houden de helft van hun hersenen wakker tijdens de slaap, wat erop wijst dat zeehonden en dolfijnen waarschijnlijk niet dromen zoals mensen. Honden en katten zijn echter, als gezelschapszoogdieren, robuuste REM-slapers. Het is waarschijnlijk dat ze hersenactiviteit hebben die net zo veel op onze dromen lijkt als hun wakende ervaringen op de onze lijken.

Dit betekent niet dat honden en katten dromen ervaren die identiek zijn aan de onze. Het zou verkeerd zijn om te denken dat ze dromen zoals wij, met niet-menselijke geesten en lichamen. Mensen associëren geuren zelden met hun dromen; honden daarentegen kunnen, vanwege hun reukverbinding met de wereld, van geuren dromen. Hun dromen zijn waarschijnlijk exclusief, gebaseerd op wat we weten over hun respectievelijke ervaringen.

Er bestaat ook de droomcontinuïteitshypothese voor honden en katten. Dit idee, ondersteund door mensen, suggereert dat dromen alledaagse ervaringen weerspiegelen. Alles wat honden overdag interesseert, kan in hun dromen terechtkomen. Het is waarschijnlijk dat ze hetzelfde patroon volgen als wij, dromend van eten, spelletjes en hun geliefde baasjes.

Bazoef - Chat couche

Een uniek experiment heeft aspecten van kattendromen onthuld. In de jaren zeventig beschadigde een neurowetenschapper een hersengebied bij katten, waarmee hij een theorie testte over de onderdrukking van bewegingen tijdens de REM-slaap. De katten vertoonden vervolgens gedrag dat werd geïnterpreteerd als het jagen op kleine prooien. Het is redelijk om aan te nemen dat katten ervan dromen hun prooi te besluipen en te vangen. Katachtige dromen kunnen ook de continuïteitshypothese volgen, hoewel de dagelijkse ervaringen van katten verschillen van die van honden.
Als het gaat om de dromen van huisdieren over hun mensen, dromen katten misschien over hun baasjes, maar waarschijnlijk minder intens dan honden.< /p>

Geef een reactie