Honden en katten zijn vleeseters, toch? Moeten ze geen vlees eten om gezond te zijn? Hondenvoer met insecten? Veel mensen vinden het idee erg (of zelfs te) origineel. Maar de wetenschap vertelt ons dat uit voedingsoogpunt insecteneiwitten perfect geschikt zijn voor honden en katten. Net als voor menselijke consumptie!

Bazoef - lazy

Wat is eiwit?

Eiwit is essentieel voor een goede gezondheid van uw huisdier. Vlees is één bron van eiwitten, maar niet de enige. Bij Bazoef hebben we ervoor gekozen vlees te vervangen door insecteneiwitten.

De samenstelling van een brok bevat vaak koolhydraten, vet en vezels, alsmede eiwitten. Eiwit speelt een cruciale rol bij de opbouw en het herstel van het lichaam. Eiwit is essentieel voor groei en een goede gezondheid.

 

Wat maakt een goed eiwit?

Niet alle eiwitten zijn van dezelfde kwaliteit. Er zijn duizenden verschillende soorten en ze zijn niet allemaal van goede voedingskwaliteit. Haar en botten bestaan bijvoorbeeld uit eiwit, maar horen niet thuis in een evenwichtige voeding!

Je moet weten dat eiwitten bestaan uit lange ketens aminozuren. Tijdens de spijsvertering worden deze ketens afgebroken. De aminozuren worden dan door het lichaam opnieuw samengesteld tot de exacte eiwitten die het dier nodig heeft.

Om een geschikt eiwit te hebben, dan moeten de juiste aminozuren in de juiste verhouding in het gegeten eiwit aanwezig zijn. Als het gegeten eiwit alle juiste aminozuren bevat, dan wordt gezegd dat het van goede voedingskwaliteit is.

Kortom, wil een eiwit van goede kwaliteit zijn, dan moet het alle juiste aminozuren bevatten die het lichaam nodig heeft om zich op te bouwen en te onderhouden.

Elke diersoort heeft andere behoeften. Een hond heeft bijvoorbeeld andere aminozuren nodig dan een konijn, een kat of een mens.

In honden- en kattenvoer van mindere kwaliteit zitten soms "restjes" van slachthuizen, d.w.z. alle dingen die mensen niet willen eten en die bestaan uit eiwitten van twijfelachtige voedingskwaliteit.

Maar hoe zit het met insecten?

Bij Bazoef gebruiken we meelwormen, dat zijn de larven van de maalkever.

Bij meelwormen gebruikt men absoluut alles. Er zijn geen restjes (botten, haar, huiden, enz.) om weg te gooien en de eiwitten zijn van zeer hoge kwaliteit.

Er is onderzocht of de eiwitten uit meelwormen alle essentiële aminozuren voor de gezondheid van een hond in de juiste verhouding bevatten. Daartoe vergeleken wetenschappers insecteneiwit met kip-, vis- en soja-eiwit en vergeleken dit vervolgens met de behoeften van honden en katten. De resultaten? Zij tonen aan dat alle aminozuren die nodig zijn voor de groei van honden en katten in voldoende mate aanwezig zijn in meelwormen. Hun eiwitten zijn van uitstekende kwaliteit en perfect geschikt voor dierenvoeding! Ze zijn ook beter verteerbaar dan kippeneiwit.

Bazoef - lazy

Waarom gebruikt Bazoef insecteneiwit?

Bij Bazoef hebben we gekozen voor insecteneiwit omdat het van uitstekende voedingskwaliteit is en alles bevat wat uw hond nodig heeft. Het belangrijkste voor ons is dat uw hond gezond is en graag eet.

Maar we geven ook om het milieu. De productie van meelwormen is veel milieuvriendelijker dan de productie van vlees. De hoeveelheid land en water die wordt gebruikt om dezelfde hoeveelheid eiwit te produceren en de uitstoot van broeikasgassen zijn 2,5 keer minder dan bij kip en tot 14 keer minder dan bij rundvlees. Meer ruimte voor de natuur!

Bovendien levert de productie ervan geen afval op. Geen oneetbare huiden, botten en kraakbeen. Gewoon geweldig eiwit... en compost!

Door Bazoef aan uw huisdier te geven, geeft u het een voedzame voeding van hoge kwaliteit en doet u ook iets voor de planeet!

Geef een reactie