Bazoef - lazy

Sommige voedingsmerken houden vol dat de hond een gedomesticeerde wolf is en dat zijn dieet bijgevolg vergelijkbaar moet zijn met wat wilde wolven eten. Met mooie verpakkingen waarop wolven en grote planteneters zijn afgebeeld, wordt ons wijsgemaakt dat de hond, om voldaan te zijn, moet eten als een wolf. Thelma, onze kleine teckel, kan geen granen eten, zeggen ze, omdat haar neven die in de grote Canadese wildernis rondzwerven dat niet doen. Lucky de Labrador is alleen gelukkig en gezond als hij buffel- of kariboevlees eet, indien mogelijk vers.

Ze is duidelijk geen wolf!

Maar één blik op Thelma, suggereert mij dat dit argument niet helemaal juist is. Ze kan een afstammeling en nicht van de wolven zijn, maar ze is er duidelijk geen. Maar echt, wat is de relatie tussen Thelma en haar wilde voorouders?

De domesticatie van honden is een fascinerend onderwerp waar in de loop der jaren veel onderzoek naar is gedaan. Men denkt dat het domesticatieproces van de hond ongeveer 15.000 jaar geleden plaatsvond, toen menselijke jagers wolven gingen temmen en fokken voor de jacht en als gezelschap. Dit partnerschap tussen mens en hond had een diepgaande invloed op beide soorten, en vandaag wordt de hond beschouwd als het oudste gedomesticeerde dier.

Aangetrokken door afval

Men denkt dat het domesticatieproces van de hond begon toen wolven rond menselijke nederzettingen begonnen te sluipen, aangetrokken door weggegooid voedsel. Zou hier Thelma's fascinatie voor afval kunnen beginnen? Na verloop van tijd raakten sommige van deze wolven gewend aan de aanwezigheid van mensen, en sommige van hen begonnen wederzijds voordelige relaties aan te gaan met de bewoners van deze kampen.

Overleven van de liefste

Eén theorie is dat deze vroege mens-wolf relaties gebaseerd waren op het concept van "survival of the nicest". Minder agressieve en meer sociale wolven hadden meer kans om te overleven in de nabijheid van mensen. Deze wolven hadden meer kans om zich voort te planten en hun vriendelijke eigenschappen door te geven aan hun nakomelingen. Mettertijd leidde dit proces tot de ontwikkeling van een nieuwe ondersoort wolf, die beter is aangepast aan het leven in nauwe samenwerking met mensen.

Een andere theorie is dat de vroege mens actief wolven fokte voor bescherming, jacht en gezelschap, waarbij hij selecteerde op volgzaamheid en andere gunstige eigenschappen, wat resulteerde in een nieuwe ondersoort van de wolf die gemakkelijker te benaderen, te trainen en trouwer was: de hond.

Wat het exacte proces ook is, het is duidelijk dat deze vroege relaties tussen mens en wolf na verloop van tijd hebben geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe ondersoort wolf die beter geschikt is om in nauwe samenwerking met de mens te leven. Deze nieuwe ondersoort, die wij nu de hond noemen, was kleiner, socialer en had een rondere schedel en een kortere snuit dan zijn wilde voorouder.

Aanpassing aan menselijk voedsel

Ook kan worden aangenomen dat er een proces van aanpassing aan menselijk voedsel was: wolven wier basisbehoeften werden bevredigd door wat zij rond menselijke nederzettingen aantroffen, gaven deze eigenschap eerder door aan hun nakomelingen. Gedurende de 900 generaties honden die volgden op de komst van de landbouw, kan worden aangenomen dat hun dieet nauw aansloot bij dat van de mens en vaak granen bevatte.

Tijdens de geschiedenis van hun domesticatie hebben honden een groot vermogen getoond om zich aan te passen aan diverse en gevarieerde diëten. Of het nu menselijk voedsel was, wat ze lekker vonden in afval, of granen, honden hebben er altijd het beste van weten te maken.

Alternatieven met minder vlees

Er is vastgesteld dat vlees verantwoordelijk is voor 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en dat ongeveer 20% van het geproduceerde vlees wordt gebruikt om huisdieren te voeden. Bij Bazoef geloven we dat honden hun voeding kunnen en moeten aanpassen in de richting van minder vlees alternatieven.

Zolang de hond graag eet en de samenstelling van zijn dieet aan al zijn behoeften voldoet, is de afwezigheid van vlees geen probleem. Daarom hebben wij hoogwaardig hondenvoer op de markt gebracht op basis van insecteneiwitten. Insecteneiwitten belasten het milieu veel minder dan andere dierlijke eiwitten, terwijl ze uitstekend zijn voor de gezondheid van honden (en hun baasjes!).

Als we willen dat onze nakomelingen over 15.000 jaar met hun honden over onze prachtige planeet kunnen zwerven, is het essentieel dat de vleesconsumptie in de wereld van vandaag drastisch wordt verminderd. Evenzo, als we willen dat wolven over 15.000 jaar kunnen blijven jagen op bizons en kariboes in de grote wildernis, moeten de mensen hun impact op het milieu aanzienlijk verminderen.

Wees veeleisend! Wees verantwoordelijk! Wees Bazoef!

Geef een reactie